Cetatea Neamţului


Categorie: Cetăţi
Perioada: sec. XIV - XVII
Importanta: A
Cod LMI: NT-II-m-A-10707
Adresa: Str. Aleea Cetăţii 1 , pe dealul Cetăţii, pe stânca Timuş, muntele Pleşu
Localitate: oraş TÂRGU NEAMŢ
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Imagini

Cetatea Neamţului Cetatea Neamţului Cetatea Neamţului Cetatea Neamţului Cetatea Neamţului Cetatea Neamţului

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 18-Jun-2009

Cetatea Neamtului dateaza din sec. XIV, fiind ridicata intr-o prima forma in timpul domniei lui Petru Musat, probabil intre anii 1382-1387, cu ajutorul mesterilor modoveni si al taranilor din imprejurimi.
Era alcatuita pe vremea aceea doar din fortul central, de forma patrata si turnuri de aparare in colturi. Zidurile cu creneluri aveau aproximativ 12 m inaltime si 3m grosime.
Poarta cetatii s-a stabilit pe latura de nord, iar in afara zidurilor s-au construit 14 contraforturi masive. Un sant adanc proteja zidul impotriva atacurilor de pe panta dealului.
In a doua jumatate a sec. XV, pentru a se opune expansiunii otomane, Stefan cel Mare aduce imbunatatiri cetatii, probabil in scurtul ragaz dintre cele doua batalii din ianuarie 1475 si iulie 1476.
S-a ridicat un al doilea zid pe latura nordica, prevazut cu patru bastioane de forma semicirculara, mai usor de protejat in fata tirului de artilerie. Vechiul sant de aparare a fost astupat si s-a sapat altul in fata noilor ziduri.
Inaltimea intregului ansamblu s-a ridicat prin adaugiri la aproape 20 m si o noua poarta principala s-a deschis sub turnul nord-estic.
In incinta s-au ridicat constructii masive cu subsol, parter si etaj, dezvoltate si modificate in repetate randuri dupa epoca lui Stefan cel Mare.
Intregul ansamblu era intregit de podul de acces la poarta principala, construit din lemn pe piloni masivi de piatra. O parte din pod se putea ridica in fata portii de intrare, oprind astfel pe asediatori, asa cum s-a intamplat in vara anului 1476, cand garnizoana de la Cetatea Neamtului, condusa de parcalabul Arbore, a rezistat atacului otoman.
In 1538 dupa ce Soliman pune capat primei domnii a lui Petru Rares, cetatea este ocupata prin tradare. Mai tarziu, in 1600 isi va deschide portile fara lupta in fata ostilor lui Mihai Viteazu.
Cetatea va fi renovata in vremea lui Vasile Lupu (1634-1653). Pe langa alte imbunatatiri, paraclisul cetatii este dezvoltat ca biserica a manastirii pe care el o intemeiaza aici.
In 1691 constructia rezista ostilor lui Ioan Sobieschi, dar in 1718, Mihai Racovita darama o parte din ziduri si ruina incepe sa se instaleze.
Cetatea a fost restaurata si consolidata in sec.XX. Au fost reamenajate constructiile din interior, zidurile si podul de acces.
   ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )